Hoort echografie bij de radioloog of fysiotherapeut thuis?

Hoort echografie bij de radioloog of fysiotherapeut thuis?

Dat ligt aan de klacht en de locatie van het probleem.

Een radioloog is een medisch specialist die thuis is in álle vormen van beeldvormende techniek (naast echografie ook MRI, CT, röntgen etc.). Hij of zij richt zich daarnaast op alle structuren van het lichaam. Van inwendige organen tot het centraal zenuwstelsel en het bewegingsapparaat.

Een fysiotherapeut specialiseert zich in één van de onderdelen van beeldvormende technieken, namelijk de echografie. Daarnaast richt hij zich alleen op het bewegingsapparaat en vaak slechts op één of enkele delen hiervan, bijvoorbeeld de schouder, onderste extremiteit of het bekken.

Het voordeel van een fysiotherapeut die echo's maakt is dat deze ook het klinisch beeld van de patiënt kent, omdat hij zelf de anamnese en het lichamelijk onderzoek doet. Bovendien is de fysiotherapeut vaak ook de behandelaar en weet hij therapie goed aan het klinisch beeld te koppelen. Een radioloog beoordeelt vaak alleen de statische beelden achteraf, dus zonder de patiënt ooit gezien te hebben. Lees ook het echografie blog waarin dit besproken wordt.

Bekijk alle echografie producten

MSU echografie knie 2


Deel dit met een collega: