Waarom zou ik als fysiotherapeut investeren in echografie?

Waarom zou ik als fysiotherapeut investeren in echografie?

Als fysiotherapeut ben jij dé expert op het gebied van het bewegingsapparaat, qua anatomie, functie én revalidatie. Echografie is, in combinatie met de anamnese en het lichamelijk onderzoek, een waardevol hulpmiddel bij het stellen van een correcte diagnose.

Echografie biedt de mogelijkheid onder de huid te kijken. Onder andere spieren, botten, pezen, slijmbeurzen en ligamenten worden zichtbaar. Al dan niet in afwijkende vorm. Zo zie je of een calcificatie aanwezig is, een pees kenmerken van een tendinopathie vertoont, er sprake is van een ruptuur etc. Voor jou wordt de aard en ernst van de afwijking dus duidelijk en stem je jouw therapie beter op de aandoening af. 

Ook mensen met veel (pijn)klachten die moeilijk lichamelijk te onderzoeken zijn kun je met de echo bekijken. Echografie kan ook dynamisch worden ingezet. Zo zie je wat er met een structuur gebeurt tijdens een (provocerende) beweging. 

Video

Daarnaast kun je gebruik gaan maken van echogeleide interventies zoals percutane electrolyse of in samenwerking met de huisarts injecties uitvoeren. Hierdoor trek jij mogelijk een nieuwe patiëntengroep naar jouw praktijk en versterk je de relatie met een belangrijke verwijzer. Jouw waarde als musculoskeletaal specialist zal hierdoor toenemen.

En de patiënt? Die weet exact waar hij of zij aan toe is en komt niet op een wachtlijst voor aanvullend onderzoek te staan zoals in het ziekenhuis vaak het geval is. Daarnaast heeft onderzoek onder patiënten aangetoond dat zij het erg op prijs stellen wanneer er een echo gemaakt wordt van hun klachten. Zo zorgt echografie ervoor dat patiënten hun probleem beter begrijpen en daardoor beter om kunnen gaan met de klachten. Een win-win situatie dus.

Casus aanhoudende schouderklachten: Een jongeman van 26 is gevallen tijdens skiën. Hij kan zijn arm redelijk heffen, maar blijft pijn houden. Tests voor een rotator cuff ruptuur zijn negatief waardoor het klinisch beeld op een subacromiaal impingement syndroom lijkt. Een echo laat toch een partiële ruptuur van de supraspinatus zien. Patiënt is doorverwezen voor orthopedische beoordeling en later geopereerd om de gescheurde delen bij elkaar te brengen.

 Bekijk alle echografie producten


Deel dit met een collega: