Percutane Electrolyse d.m.v. EPTE®

epte

Wat is percutane electrolyse en hoe werkt het?

Percutane Electrolyse is een innovatieve behandelvorm voor de behandeling van chronische tendinopathieën. Fyzzio levert EPTE® apparatuur voor percutane electrolyse. EPTE behoort tot de nieuwe groep minimaal invasieve echografische procedures. De behandeling wordt onder geleide van echo uitgevoerd, duurt kort, is efficiënt en opvallend effectief.

Video epte

Praktisch gezien bestaat de EPTE therapie uit enkele behandelsessies waarbij een acupunctuur- of dry needle-naald onder echogeleiding naar het aangedane gebied gebracht. Door het EPTE apparaat wordt met een lage intensiteit de elektrische stroom toegediend. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die leiden tot weefselherstel.

Informatie over het EPTE apparaat

Fyzzio is exclusief leverancier in Nederland van de EPTE apparatuur.

Om een veilige en correct toegepaste EPTE techniek te waarborgen kunnen alleen cursisten die een basisopleiding Percutane electrolyse gevolgd hebben, een EPTE apparaat kopen. Hiermee wordt de kwaliteit van de Percutane Electrolyse met EPTE gewaarborgd.

Informatie over EPTE apparaat en prijs

Is er een opleiding voor percutane electrolyse?

Je kunt een 2-daagse geaccrediteerde opleiding volgen in het Nationaal Trainingscentrum echografie (NT-e) in Amersfoort.  Onderstaande video geeft een impressie van de opleiding.

Video NT-e Epte cursus

Basisopleiding Percutane electrolyse in NT-e

Wat zijn de voordelen van percutane electrolyse?

De techniek stimuleert de eerste fase in regeneratie, die bij chronische tendinopathieën onvoldoende  is. De elektrolyse zet een ontstekingsreactie in gang die nodig is voor regeneratie van weefsel.

 • Het beschadigde weefsel wordt direct behandeld.
 • Gezond weefsel wordt niet aangetast.
 • Groot slagingspercentage. Klinische studies en groeiende ervaring wijzen uit dat EPTE effectief is in een grote meerderheid van de tendinopathieën
 • De patiënt ervaart een klein prikje, dat nauwelijks of geen pijn doet.

Indicaties voor percutane electrolyse

Percutane electrolyse kan worden ingezet voor de behandeling van tendinopatieën van:

 • Supraspinatuspees
 • Patellapees
 • Achillespees
 • Laterale epicondyl extensoren
 • Plantaire fascie

Contra-indicaties voor percutane electrolyse

Percutane electrolyse wordt niet aanbevolen voor patiënten met:

 • Prothesen
 • Pacemakers
 • Zwangerschap
 • Kanker of oncologische behandeling
 • Thrombophlebitis
 • Huidproblemen
 • Neurosensorische afwijkingen

Combinatie met oefenprogramma

Een percutane electrolyse behandeling is niet een op zichzelf staande therapievorm. De behandeling wordt idealiter gecombineerd met een daarop afgestemd evidence based oefenprogramma en andere behandelvormen zoals medical taping.

EPTE gecombineerd met functionele en gedoseerde belasting van de aangedane structuren leidt zelfs in chronische non-responsieve tendinopathieën vaak tot een aanzienlijke verbetering van de klachten.

Is er evidence?

Uit fundamenteel onderzoek blijkt dat er verschillende gunstige fysiologische effecten optreden tijdens en na behandeling met percutane electrolyse.

Literatuur percutane electrolyse

Hoe lang duurt een behandelsessie?

Een behandelsessie duurt ongeveer 15 minuten, inclusief hygiënische en echografische handelingen en uitleg aan de patiënt.

Hoeveel behandelingen heb je nodig voor resultaat?

Er wordt aangeraden niet meer dan 4 tot 6 keer te behandelen. Je streeft naar een significante pijnreductie binnen deze sessies. Chronische tendinopathieën kosten echter tijd om volledig pijnvrij te worden en dit dient ook uitgelegd te worden aan de patiënt. Het flankerend beleid met een gradueel opbouwend oefenprogramma kan dan worden doorgezet. EPTE geeft net die stimulus aan het weefsel die het herstelproces bevordert.

Wordt de behandeling vergoed?

Percutane electrolyse valt binnen het domein van de fysiotherapeut. Er gelden daarom de gebruikelijke regels voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

Het EPTE toestel is relatief goedkoop en daarmee voor vrijwel elke praktijksetting betaalbaar.

Welke vaardigheden vraagt percutane electrolyse? Is echografie verplicht?

De behandeling wordt altijd onder geleide van echografie toegepast. Kennis van het echografisch onderzoek is daarom vereist. Een afgeronde opleiding musculoskeletale echografie is daarom een pré.

Nog geen echografie opleiding gehad? 
Het NT-e biedt een speciale opleidingsdag echografie ter voorbereiding van de basisopleiding Percutane electrolyse. Zo doe je snel de benodigde basiskennis echografie op.

5 pezen dag MSU-echografie in NT-e

Ervaring met dry needling is handig, maar niet noodzakelijk.


Deel dit met een collega: