EMTT, een behandeltechniek met aantrekkingskracht

Magneetveldtherapie, da’s toch oud en achterhaald? Ja, mens en dier maken al heel lang gebruik van magneetvelden. Zo schijnt Cleopatra te hebben rondgelopen met een magneet op haar hoofd om haar schoonheid te bewaren en ook duiven hoef je het belang van magnetische velden niet uit te leggen. Maar achterhaald is het daarmee zeker niet!

Sterker nog, het gerenommeerde Zwitserse Storz is jarenlang bezig geweest met een apparaat voor extracorporeale magnetotransductie therapie (EMTT). En dat doen ze echt niet zomaar. Laat dit blog als een kompas dienen dat jou wegwijs maakt in deze nieuwe revolutionaire behandelmethode.

Wat zijn de indicaties voor EMTT?

EMTT valt onder de noemer soft tissue engineering therapy. Het is een nieuwe non-invasieve therapievorm die speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van musculoskeletale klachten.

Deze therapie is o.a. effectief bij degeneratieve gewrichtsaandoeningen, spier- en peesproblemen. Door de hoge penetratiediepte pakt EMTT niet alleen de lokale pathologie aan, ook het bijbehorende ontstekingsproces wordt positief beïnvloed. Daardoor zijn operaties minder vaak nodig en neemt het gebruik van (pijn)medicatie af. EMTT is namelijk een goed alternatief bij veel musculoskeletale indicaties, zoals;

 • Degeneratieve gewrichtsaandoeningen
 • Hernia
 • Chronische pijn
 • Radiculopathieën
 • Tendinopathieën
 • Fracturen
 • Botoedeem

De contra-indicaties voor EMTT zijn min of meer dezelfde als voor een MRI. De patiënt mag dus niet zwanger zijn, geen metalen protheses, pacemaker of andere elektronische implantaten hebben. Als andere metalen voorwerpen en elektronische apparaten minstens 1 meter bij het EMTT-apparaat vandaan blijven is er niks aan de hand.

Neem voor meer informatie over EMTT contact op via info@fyzzio of 0347-745050 

Welke techniek zit er achter EMTT?

EMTT behandelt aangedane delen van het lichaam met hoogenergetische magnetische pulsen, waarvan de veldsterkte binnen het therapeutisch effectieve bereik van 10 mT (milliTesla) en hoger ligt. Met deze intensiteit is het mogelijk om een ​​therapeutisch effect in de cel te bereiken. De korte individuele pulsen dringen diep in het weefsel door (afb. 1), zonder dat hierbij een verhoging van de weefseltemperatuur optreedt.
Oscillatie EMTT vs PEMF

Afbeelding 1. EMTT heeft een veel hogere oscillatiefrequente en het magnetische veld is zo’n 40% sterker dan dat van PEMF (Storz Medical).

Deze therapie komt voort uit de pulsed electromagnetic fields (PEMF) technologie. PEMF apparaten zijn ontwikkeld voor de behandeling van fracturen, pijnvermindering en spierfunctieverbetering. De rationale was goed, maar het elektromagnetische veld van deze apparatuur te zwak. De drempelwaarde voor een succesvolle behandeling van musculoskeletale aandoeningen is namelijk 10 mT. PEMF haalt deze drempel niet (afb. 2).

EMTT creëert een veel hoger/groter elektromagnetisch veld tot wel 80 mT (millitesla). Daarnaast zorgt de hoge oscillatiefrequentie van 100-300 kHz voor een penetratiediepte van wel 18 cm. Hierdoor is behandeling van een groot aantal, oppervlakkig en diep gelegen, indicaties mogelijk.Sterkte magnetisch veld EMTT vs PEMF

Afbeelding 2. Verschil in sterkte van het magnetisch veld tussen EMTT (Magnetolith) en PEMF. PEMF komt niet boven de drempelwaarde van 10 mT die nodig is voor een therapeutisch effect uit (Storz Medical).

Wat gebeurt er in het weefsel?

In cellen vinden continu chemische reacties plaats. Deze processen zijn noodzakelijk voor een goede werking van de cel en om energie op te wekken. Voor het transport van vitale stoffen is een stabiele celmembraan nodig met een goede permeabiliteit. Een pathologische verandering van de celstofwisseling leidt uiteindelijk tot ziekte van het weefsel.

Gelukkig reageren eiwitten, moleculen en atomen in het lichaam op elektromagnetische velden. De behandeling met EMTT heeft een positief effect op chemische reacties in pathologisch veranderde cellen. Dit heeft de volgende gevolgen;

 • Re-activatie van de natrium-kaliumpomp (afb. 3)
 • Normalisatie van celprocessen en de membraanpotentiaal
 • Vermindering van ontstekingspromotoren in het interleukinesysteem
 • Activatie van tenocyten
 • Verhoging van de productie van extracellulaire matrix en celproliferatie  

Natrium kaliumpomp

Afbeelding 3. Natrium-kalium pomp (Storz Medical).

Hoe ziet een behandeling met EMTT er in de praktijk uit?

Het EMTT apparaat is makkelijk te gebruiken. Afhankelijk van het klinisch beeld pas je de pulsintensiteit en-frequentie aan. Behandel je een relatief klein gebied? Gebruik dan de gelede arm om de applicator op een vaste plek te houden. In de tussentijd werk jij het dossier vast bij of neem je een welverdiende kop koffie. Wil je een groter gebied meenemen, dan beweeg je de applicator handmatig over het lichaamsdeel. Je kunt het apparaat probleemloos langere tijd achter elkaar gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat hij oververhit raakt. Een geïntegreerd watercircuit zorgt namelijk voor continue koeling.

Wat merkt de patiënt er van?

Naast het gebruikersgemak voor de therapeut is de behandeling zeer comfortabel voor de patiënt. De patiënt hoeft zijn kleren niet eens uit te trekken. Direct huidcontact en geklieder met contactgel zijn niet nodig (afb. 4). EMTT werkt zelfs door gips heen. In de periode waarin de patiënt dus nog niet zoveel kan of mag is het dus al mogelijk om met EMTT te starten. Op die manier lever je een actieve bijdrage aan het herstel van een fractuur. Mogelijke bijwerkingen van de behandeling zijn enige gevoeligheid tijdens de behandeling en een tijdelijke roodverkleuring van de huid.

Een behandelsessie duurt tussen de 5 en 20 minuten. Afhankelijk van de ernst van de aandoening en hoe de patiënt op de therapie reageert zijn zo’n 6 tot 8 behandelingen nodig. De meeste patiënten merken al na enkele sessies een significante verbetering van hun (pijn)klachten.

Behandeling EMTT

Afbeelding 4. Voorbeeld van een behandelsituatie (Storz Medical).

EMTT in combinatie met shockwave therapie

EMTT is goed te combineren met shockwave therapie. Een combinatie van beide therapieën leidt tot betere resultaten dan wanneer ze los van elkaar gebruikt worden.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ze allebei op een andere manier een effect op metabole processen hebben. Shockwave therapie stimuleert de cellen via mechanotransductie en EMTT doet dit via magnetotransductie. Bovendien wordt shockwave therapie eerder lokaal toegepast waar je met EMTT ook de omliggende regio meepakt.

Wat zegt de wetenschap over EMTT?

De afgelopen jaren zijn er meerdere placebo-gecontroleerde onderzoeken gedaan die de positieve effecten van EMTT onderschrijven (afb. 5). Zo leidt behandeling met EMTT o.a. bij aspecifieke lage rugpijn, achillestendinopathie, osteiitis pubis, rotator cuff tendinopathie en botoedeem tot significante verbetering van functie en afname van pijn (refs. 1,2,3,4).

Literatuur EMTT

Afbeelding 5. Wetenschappelijk onderzoek is in volle gang en laat positieve resultaten zien bij uiteenlopende aandoeningen (Storz Medical).

Samenvattend

 • Revolutionaire nieuwe behandelmethode voor een breed scala aan musculoskeletale indicaties
 • Veilige en non-invasieve therapie
 • Hoog-frequent magnetisch veld
 • Continue en betrouwbare werking door de watergekoelde applicator
 • Dringt diep door in het weefsel
 • Versterkt het effect van shockwave therapie en vice versa
 • Eenvoudig in gebruik 

Neem voor meer informatie over EMTT contact op via info@fyzzio of 0347-745050 

 

Literatuur

 1. Krath, A. et al., Journal of Orthopaedics, 14(3):410-415, 2017. Electromagnetic transduction therapy in non-specific low back pain: A prospective randomised controlled trial.
 2. Klüter, T. et al., Electromagnetic Biology and Medicine, 37(4):175-183, 2018. Electromagnetic transduction therapy and shockwave therapy in 86 patients with rotator cuff­ tendinopathy: A prospective randomized controlled trial.
 3. Gerdesmeyer, L. et al., The Journal for Foot and Ankle Surgery, 56(5):964-967, 2017. Electromagnetic Transduction Therapy for Achilles Tendinopathy: A Preliminary Report on a New Technology.
 4. Klüter, T. et al., Journal of Orthopedic Research and Therapy: JORT-1113. DOI: 10.29011/2575-8241.001113, 2018. Electromagnetic Transduction Therapy in Patients with Chronic Aseptic Osteitis Pubis.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats jouw reactie, we zijn er benieuwd naar!


Deel dit met een collega: