Epte electrolyse, hét middel bij hardnekkige tendinopathieën?

Epte electrolyse, hét middel bij hardnekkige tendinopathieën?

Fyzzio Epte Homebanner 984x290px

Als je nu denkt, Epte electrolyse voor de behandelingen van peesklachten??? Nooit van gehoord, dan is dat niet vreemd. Wil je er meer van weten? Lees dan vooral verder. Al snel wordt duidelijk waarom tendinopathieën zo slecht herstellen (uitgelegd aan de hand van de ‘donutmetafoor’), wat Epte electrolyse daar tegen kan doen en wat dit voor jou en jouw praktijk kan betekenen.

Na het lezen van dit artikel weet jij:

 • wat Epte electrolyse is
 • welke problemen Epte electrolyse verhelpt
 • waarom tendinopathieën zo slecht herstellen (uitgelegd aan de hand van de ‘donutmetafoor’)
 • hoe een behandeling eruit ziet in de praktijk
 • wat de voordelen van Epte electrolyse zijn
 • welke fysiologische reacties Epte electrolyse opwekt
 • hoe je Epte electrolyse optimaal kunt inzetten binnen jouw praktijk

Epte (percutaneous) electrolysis in a nutshell

De wieg van Epte electrolyse staat in Spanje. De afkorting staat voor Electrólisis Percutánea Terapéutica. Of in goed Nederlands; Echogeleide Percutane Therapeutische Electrolyse. Een behandeltechniek die ontwikkeld is voor (chronische) tendinopathieën waarbij onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied wordt gebracht. Een elektrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect.
In Nederland is Epte electrolyse nog relatief nieuw en onbekend. In het buitenland wordt deze methode al frequent met veel succes toegepast. Maar wat moet je je hierbij voorstellen?

Voordat ik dat ga vertellen moet je eerst weten welk probleem Epte electrolyse aanpakt.

De strijd tegen de tendinopathie

Eén van de grootste frustraties in de praktijk, naast de administratie, is een patiënt die ondanks alle inspanningen niet van zijn klachten afkomt. Tendinopathieën van o.a. de achillespees, supraspinatuspees, onderarmextensoren, fascia plantaris en kniepees vormen zo’n groep klachten die berucht zijn om hun hardnekkige karakter. Juist deze aandoeningen zijn uitstekend te behandelen met Epte electrolyse. Zo heb jij een extra wapen in de strijd tegen deze vaak moeilijk te behandelen problematiek. Daar word je als behandelaar toch blij van? En, niet onbelangrijk, jouw patiënt ook. Dat is toch waar je het allemaal voor doet!?

Maar wat is nu eigenlijk de reden dat die pezen vaak zo slecht herstellen?

Degeneratieve pezen zijn als donuts

Aan de hand van de “donutmetafoor” leg ik je uit waarom “traditionele” behandeling van peesproblemen vaak faalt. Stel jezelf een degeneratieve pees voor als een donut.

normaal peesweefsel donut

Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat stelt het gedegenereerde peesweefsel voor. Dit degeneratieve weefsel doet niet meer mee in de mechanotransductie van de rest van de pees. Belastingsprikkels komen niet (goed) aan in dit gedeelte van de pees. Training alléén zal in dat geval dan ook vaak niet leiden tot blijvend resultaat.

Ja, met training zal het omliggende gezonde peesweefsel beter belastbaar worden en zullen klachten wellicht verminderen. Maar in feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. Het degeneratieve deel wil je juist in de behandeling betrekken. Dit is het moment waarop Epte electrolyse om de hoek komt kijken. Epte electrolyse pakt ook deze zone specifiek aan. Training met als doel de belastbaarheid van de gehele pees te vergroten heeft vervolgens wél kans van slagen.

Nu ben je vast nieuwsgierig naar de praktijk…

Epte toestel actueel
Hoe ziet de Epte behandeling er in de praktijk uit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Epte electrolyse onderdeel is van een totaalbehandeling van peesklachten. Geen behandeling op zich. Hier kom ik later nog op terug.

Voordat je begint met prikken stel je met echografie de diagnose en bepaal je de exacte behandellocatie. Je dient dus in ieder geval ervaring te hebben met musculoskeletale echografie voordat je kunt starten met Epte electrolyse. Minimale eis is dat je de 5-pezen dag MSU-echografie gevolgd hebt. Hierin leer je de basics van echografie en het geprotocolleerd scannen van de eerdergenoemde pezen. Als je méér ervaring met echo hebt dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

En nu echt aan de slag.

Je plaatst een plakelektrode dicht bij het te behandelen gebied en onder echogeleiding prik je vervolgens een naaldje vergelijkbaar met een naald voor dry needling in. Het naaldje zet je kortdurend (80-110 sec.) onder een galvanische stroom. De patiënt kan enig ongemak ervaren, maar pijnlijk is het vrijwel nooit. Het mooie is dat in slechts enkele behandelingen resultaat bereikt wordt.

Epte electrolyse is goed verdraagbaar zonder pijnmedicatie. Alle andere methoden voor percutane electrolyse zijn veel pijnlijker en vragen zelfs om verdoving.

Voordelen van Epte electrolyse zijn:

 • over het algemeen niet pijnlijk, de patiënt ervaart hoogstens enig ongemak
 • alleen het aangedane weefsel wordt behandeld
 • zeer effectief bij (chronische) peesklachten
 • te gebruiken in combinatie met andere therapieën
 • korte behandeling en behandelreeksen, snel resultaat
 • veilig te gebruiken en voorzien van CE-Keurmerk

Bekijk dit korte filmpje om een indruk te krijgen van het apparaat en de behandeling:

Video Epte

Ziet er veelbelovend uit, nietwaar?

Hoe zit het met de fysiologie achter al dit moois?

Bij tendinopathieën verandert de zuurgraad van het peesweefsel. Epte electrolyse stuurt een elektrische lading door het aangedane weefsel precies op de plek waar het nodig is. Epte electrolyse wekt een fysiologische ontstekingsreactie op. Dit leidt tot de volgende lokale effecten:

 • de PH-waarde verhoogt en de zuurgraad normaliseert
 • de bloedcirculatie verbetert
 • de migratie van metabole stoffen naar de laesie wordt gestimuleerd
 • tenocyten worden aangezet tot de aanmaak van nieuwe, trekvaste collagene vezels

Er ontstaat een gunstig milieu voor de synthese van het peesweefsel. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig. En de pees? Die past zich nu wél positief aan op toenemende belasting. Een uitgekiend oefenprogramma is hierbij noodzakelijk.

Wet van Faraday

Nog even wat natuurkunde om het electrolytische effect van Epte electrolyse iets verder uit te diepen. Volgens de wet van Faraday is de totale hoeveelheid elektrische lading verantwoordelijk voor het elektrolytische effect. Het maakt wat dat betreft dus niet uit of je in korte tijd hogere ampères gebruikt of lagere waardes over langere tijd toedient. Epte electrolyse maakt gebruik van de tweede vorm. Daardoor is dit een niet-thermische prikkel.

De langere prikkeltijd kent nog enkele voordelen. Het proces en de naaldpositionering zijn zo makkelijker te controleren en bij te sturen. De lagere intensiteit maakt bovendien dat het een stuk comfortabeler aanvoelt voor je patiënt.

Epte electrolyse en wetenschappelijke evidentie

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van percutane elektrolyse is, as we speak, in volle gang(1,2,3) en laat positieve uitkomsten zien. Duizenden (inter)nationale collega’s die al met Epte electrolyse werken zijn in ieder geval razend enthousiast over het gemak en de resultaten van de methode.

Zoals met alles, is het wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Zie je patiënten dus niet als speldenkussen en steek niet zomaar overal een naald in. Meer is niet altijd beter, zeker niet in dit geval. Het behandelen van structuren zoals slijmbeurzen of gewrichtskapsel is niet geïndiceerd. Hiervoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs en brengt risico’s met zich mee.

Met Epte electrolyse alléén ga je het niet redden

ptnotmagician
Denk nu niet dat Epte electrolyse alle peesproblemen in z’n eentje op gaat lossen. Het is geen wondermiddel. Op dit moment gebruik je waarschijnlijk ook al verschillende technieken of therapieën in één behandeling. Dat geldt ook voor Epte electrolyse. Het is onderdeel van de behandeling en niet de behandeling op zich. Epte electrolyse is voorwaarde scheppend om tot een optimaal behandelresultaat te komen.

De beste resultaten worden geboekt wanneer Epte electrolyse gecombineerd wordt met de juiste adviezen en een uitgekiend oefenprogramma met opbouwende belasting. Dit maakt ook onderdeel uit van de Epte-opleiding. Alleen op die manier wordt de pees weer sterker en daalt de kans op recidief aanzienlijk. Zie het dus als een uitbreiding van je behandelarsenaal!

Onthoud dat je met Epte electrolyse de slag wint, maar nog niet meteen de oorlog.

Opleidingen tot Epte electrolyse behandelaar

Wil jij jezelf (verder) ontwikkelen als spier-pees specialist? Bij het opleidingscentrum NT-e kun je - naast de eerder genoemde Voorbereidingsdag 5 pezen - een 2-daagse Basisopleiding Epte electrolyse én een Verdiepingsdag Epte electrolyse volgen.

Ik heb vernieuwende inzichten opgedaan. Ik weet nu hoe ik onderbouwd Epte electrolyse in kan zetten bij 'reguliere' en chronische 'therapieresistente' tendinopathieën.
Tim Ernest, De Praktijk Wouw

Schrijf je in en zorg dat jij met je praktijk voorop blijft lopen in de behandeling van tendinopathieën.

2-daagse Basisopleiding Epte electrolyse

Verdiepingsdag Epte electrolyse

 Expert opleidingsdag Epte Electrolyse - Heup

Expert opleidingsdag Epte electrolyse - Schouder-Elleboog

Expert opleidingdsdag Epte electrolyse - Knie-Enkel

Literatuur

1. Ultrasound guided percutaneous needle electrolysis in chronic lateral epicondylitis short term and long term results. Valera Garrido et al 2014

2. Ultrasound guided percutaneous electrolysis and eccentric exercises for subacromial Pain Syndrome. Arias Buria et al 2015

3. Prospective Randomized Trial of Electrolysis for Chronic Plantar Heel Pain. Fernández-Rodriguez et al. 2018.

Reacties zijn welkom!

Werk je al met Epte electrolyse en wil je je ervaringen delen? Of heb je nog vragen of opmerkingen? We zouden het erg leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.


Reacties

 • Bob (FysioHolland JOFIB) 2 maart 2018 om 18:41u

  Gravatar for Bob

  Heb wel de 2-daagse cursus EPTE gevolgd, maar er nog niet mee gewerkt, omdat m'n werkgever niet wil meewerken aan de aanschaf van het apparaat . . .

  • Janneke Hermans (Fyzzio) 5 maart 2018 om 15:02u

   Gravatar for Janneke Hermans

   Hoi Bob! Dat is jammer! Heeft jouw werkgever het blog gelezen? Ken je de reden(en) waarom hij niet wil investeren in het toestel? Jouw werkgever mag natuurlijk contact met ons opnemen, we leggen graag de voordelen en de terugverdientijd van de investering uit. We hopen dat jij binnenkort toch kunt gaan starten met Epte ;- )
   Groeten, Janneke


Plaats jouw reactie, we zijn er benieuwd naar!


Deel dit met een collega: