Percutane electrolyse, een serieuze optie in de fysiotherapie praktijk bij het behandelen van hardnekkige tendinopathieën?

 Percutane electrolyse achillespees3

Percutane electrolyse (PE) is een innovatieve en effectieve behandelmethode voor de behandeling van (chronische) peesklachten. Als je nog niet bekend bent met deze behandeltechniek, lees dan vooral verder. Al snel wordt duidelijk waarom tendinopathieën zo slecht herstellen. Wat percutane electrolyse daar tegen doet en wat dit voor jou en jouw praktijk betekent.

Bekijk onze apparatuur voor percutane electrolyse

Na het lezen van dit artikel weet jij:

 • Wat percutane electrolyse is
 • Welke problemen percutane electrolyse verhelpt
 • Waarom tendinopathieën zo slecht herstellen (uitgelegd aan de hand van de ‘donutmetafoor’)
 • Hoe een behandeling eruit ziet in de praktijk
 • Wat de voordelen van percutane electrolyse zijn voor fysiotherapeut én patiënt
 • Welke fysiologische reacties percutane electrolyse opwekt
 • Hoe je percutane electrolyse optimaal inzet binnen jouw fysiotherapiepraktijk

Percutane electrolyse in een notendop

Percutane electrolyse is een techniek die ontwikkeld is voor de behandeling van (chronische) tendinopathieën. Hierbij breng je onder echogeleiding een naaldje in het te behandelen gebied. Een zwakke elektrische prikkel zorgt vervolgens voor het therapeutische effect. In Nederland is percutane electrolyse nog relatief nieuw. In het buitenland past men deze methode al frequent met veel succes toe.

De strijd tegen de tendinopathie

Eén van de grootste frustraties in de fysiotherapiepraktijk, naast de administratie, is een patiënt die ondanks alle inspanningen niet van zijn klachten afkomt. Tendinopathieën vormen zo’n groep klachten die berucht zijn om hun hardnekkige karakter. Juist deze aandoeningen zijn uitstekend te behandelen met percutane electrolyse. Zo heb jij een extra wapen in de strijd tegen deze moeilijk te behandelen problematiek. Daar word je als fysiotherapeut toch blij van? En, niet onbelangrijk, jouw patiënt ook. Dat is toch waar je het allemaal voor doet?!

Degeneratieve pezen zijn als donuts

Aan de hand van de “donutmetafoor” leggen we uit waarom de “traditionele” behandeling van peesproblemen regelmatig faalt. 

normaal peesweefsel donut

Stel jezelf een degeneratieve pees voor als een donut. Het deeg is het gezonde weefsel. Het gat stelt het gedegenereerde peesweefsel voor. Dit degeneratieve weefsel doet niet meer mee in de mechanotransductie van de rest van de pees. Belastingsprikkels komen niet (goed) aan in dit gedeelte van de pees. Training alléén leidt in dat geval niet tot (blijvend) resultaat.

Inderdaad, met training wordt het omliggende gezonde peesweefsel beter belastbaar en verminderen de klachten. In feite behandelen we dan alleen de donut en niet het gat. Terwijl je het degeneratieve deel juist in de behandeling wil betrekken. Percutane electrolyse pakt ook deze zone specifiek aan waarna training wél het gewenste effect bereikt.

Percutane electrolyse centra in Nederland ingericht door Fyzzio.

Hoe ziet een percutane electrolyse behandeling er in de praktijk uit?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat percutane electrolyse onderdeel is van een totaalbehandeling van peesklachten. Geen behandeling op zich. Hierover later meer.

Voordat je begint met prikken stel je met echografie de diagnose en bepaal je de exacte behandellocatie. Je dient dus in ieder geval ervaring te hebben met musculoskeletale echografie. Minimale eis is dat je opleidingsdag MSU-echografie 5-pezen gevolgd hebt. Hierin leer je de basics van echografie en het geprotocolleerd scannen van de eerdergenoemde pezen. Heb je al meer echo-ervaring? Dat is alleen maar mooi meegenomen.

En nu echt aan de slag!

Je plaatst een elektrode dicht bij het te behandelen gebied. Onder echogeleiding prik je vervolgens het naaldje in. Deze zet je kortdurend onder een zwakke stroom. De patiënt kan hierbij enig ongemak ervaren, maar pijnlijk is het vrijwel nooit. Het mooie is dat je in slechts enkele behandelingen resultaat bereikt.

"Fascinerende techniek voor de behandeling van chronisch peesletsel. Goede onderbouwing vanuit de theorie en verdieping in de echodiagnostiek. Zeer welkome aanvulling!" Marjolein Dukker, Medicort

Voordelen van percutane electrolyse voor fysiotherapeut én patiënt zijn;

 • Over het algemeen niet pijnlijk, de patiënt ervaart hoogstens enig ongemak
 • Alleen het aangedane weefsel wordt behandeld
 • Zeer effectief bij (chronische) peesklachten
 • Te gebruiken in combinatie met andere therapieën
 • Korte behandeling en behandelreeksen, snel resultaat
 • Veilig te gebruiken en voorzien van CE-Keurmerk

Bekijk onze apparatuur voor percutane electrolyse

Hoe zit het met de fysiologie achter al dit moois?

Als fysiotherapeut wil je natuurlijk ook weten wat er fysiologisch met het weefsel gebeurt. Dat zit zo. Bij tendinopathieën verandert de zuurgraad van het peesweefsel. Electrolyse stuurt een elektrische lading door het aangedane weefsel precies op de plek waar het nodig is. Zo wekt percutane electrolyse een fysiologische ontstekingsreactie op wat leidt tot de volgende lokale effecten:

 • de PH-waarde verhoogt en de zuurgraad normaliseert
 • de bloedcirculatie verbetert
 • de migratie van metabole stoffen naar de laesie wordt gestimuleerd
 • tenocyten worden aangezet tot de aanmaak van nieuwe, trekvaste collagene vezels

Er ontstaat een gunstig milieu voor de synthese van het peesweefsel. De voorwaarden voor herstel zijn weer aanwezig. En de pees? Die past zich nu wél positief aan op toenemende belasting. Een uitgekiend oefenprogramma is hierbij noodzakelijk.

Wet van Faraday

Nog even wat natuurkunde om het electrolytische effect van percutane electrolyse iets verder uit te diepen. Volgens de wet van Faraday is de totale hoeveelheid elektrische lading verantwoordelijk voor het elektrolytische effect. Het maakt wat dat betreft dus niet uit of je in korte tijd hogere ampères gebruikt of lagere waardes over langere tijd toedient.

Een langere prikkeltijd kent enkele voordelen. Het proces en de naaldpositionering zijn zo makkelijker te controleren en bij te sturen. De lagere intensiteit voelt bovendien een stuk comfortabeler aan voor je patiënt.

Percutane electrolyse en wetenschappelijke evidentie

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van percutane electrolyse is, as we speak, in volle gang en laat positieve uitkomsten zien. Duizenden (inter)nationale collega-fysiotherapeuten die al met deze behandelmethode werken zijn in ieder geval razend enthousiast over het gemak en de resultaten van deze methode.

Zoals met alles, is het wel belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent. Zie je patiënten dus niet als speldenkussen en steek niet zomaar overal een naald in. Meer is niet altijd beter, zeker niet in dit geval. Het behandelen van structuren zoals slijmbeurzen of gewrichtskapsel is niet geïndiceerd. Hiervoor bestaat geen wetenschappelijk bewijs en brengt risico’s met zich mee.

Met percutane electrolyse alléén ga je het niet redden

ptnotmagician
Percutane electrolyse lost niet alle peesproblemen direct op. Het is geen wondermiddel. Op dit moment gebruik je waarschijnlijk ook al verschillende technieken of therapieën binnen één behandeltraject. Electrolyse is onderdeel van de behandeling en niet de behandeling op zich.

De beste resultaten bereik je wanneer je electrolyse combineert met de juiste adviezen en een uitgekiend oefenprogramma. Dit maakt ook onderdeel uit van de opleiding. Alleen op die manier versterk je de pees en daalt de kans op recidief aanzienlijk. Zie het dus als een uitbreiding van je behandelarsenaal!

"Ik heb vernieuwende inzichten opgedaan. Ik weet nu hoe ik onderbouwd percutane electrolyse in kan zetten bij reguliere en chronische therapieresistente tendinopathieën." Tim Ernest, De Praktijk Wouw

Opleidingen tot electrolyse behandelaar voor de fysiotherapeut

Ontwikkel jezelf als spier-pees specialist door de opleiding percutane electrolyse bij het NT-e te volgen. Schrijf je in en zorg dat jij met je praktijk voorop blijft lopen in de behandeling van tendinopathieën.

Basisopleiding percutane electrolyse in het NT-e

Literatuur

1. Ultrasound guided percutaneous needle electrolysis in chronic lateral epicondylitis short term and long term results. Valera Garrido et al 2014

2. Ultrasound guided percutaneous electrolysis and eccentric exercises for subacromial Pain Syndrome. Arias Buria et al 2015

3. Prospective Randomized Trial of Electrolysis for Chronic Plantar Heel Pain. Fernández-Rodriguez et al. 2018.

 


Deel dit met een collega: