Therapeutische én economische voordelen van FSWT.

Dit blog geeft je antwoord op de volgende vragen:

  1. Hoe kunnen RSWT en FSWT elkaar aanvullen om zowel therapeutisch als economisch succes te behalen in jouw praktijk?
  2. Wat zijn de verschillen tussen RSWT en FSWT in termen van oppervlakkige versus diepe behandeling, fysiologische effecten en indicaties?
  3. Wat zijn de economische voordelen van het toepassen van FSWT in jouw praktijk, zoals het behandelen van meer indicaties, het ontwikkelen van nieuwe doelgroepen, en effectiever en efficiënter werken?

Oppervlakkig (RSWT) vs. diep (FSWT)

Radiale shockwaves zijn divergerende golven. Dit betekent dat de meeste energie aan de oppervlakte (eerste 2 tot max. 4 cm) wordt afgegeven en de werking in de diepte afneemt. Omdat de meeste pijnreceptoren vrij oppervlakkig liggen kan de behandeling gevoelig zijn. Maar door de hyperstimulatie van pijnvezels en een afgifte van substance P is er al snel een vermindering van pijn.

FSWT werkt juist in de diepte en is over het algemeen veel minder pijnlijk. Dit betekent dat, wanneer de behandelkop direct op de huid geplaatst wordt, alle weefsels op een diepte van 3 tot 12,5 cm onder de huid binnen de therapeutische zone vallen. Er is dus enige overlap met de therapeutische zone van RSWT. Wel goed om te weten; FSWT is de enige manier om diepere laesies te behandelen.

RSWT voor weefselniveau, FSWT voor celniveau

Bij veel indicaties kan FSWT, door lokale stimulering van de celwerking, regeneratie bevorderen en het ontstekingsproces beïnvloeden. Het aangrijpen op weefselniveau, wat met RSWT gebeurt, past weer perfect binnen het fysiotherapeutische denken in functionele units. Op die manier wordt, los van het lokale herstelproces, in grotere mate de totale regio of zelfs het hele lichaamsdeel in het herstel betrokken. RSWT is in staat om bijvoorbeeld hypertonie en triggerpoints aan te pakken voor een ‘instant effect’. De patiënt stapt direct met een lekker gevoel van de behandelbank af.

Beide therapieën hebben invloed op fysiologische processen in het lichaam die het genezingsproces bevorderen. De kracht van shockwaves laat de cellen een beetje uitrekken en vervormen. Deze verstoringen leiden tot een toename van de celspanning en het opwekken van microscopische luchtbelletjes binnen de cellen (cavitatie). 

 

De indicaties

Steeds meer shockwave specialisten combineren de twee technieken. RSWT en FSWT hebben elk hun specifieke karakteristieken en toepassingen. Hierdoor kunnen zij binnen een behandeltraject naast elkaar worden gebruikt. Zij vullen elkaar aan. Gebruik van het één hoeft het ander dus niet uit te sluiten.

En de economische verschillen dan?

Naast de therapeutische voordelen zijn er ook andere belangrijke voordelen van toepassing van gefocusseerde shockwaves in jouw praktijk! Want jouw praktijk moet ook rendabel draaien.

  • Behandel meer indicaties dan alléén met RSWT.
  • Ontwikkel nieuwe doelgroepen voor extra inkomsten.
  • Mogelijkheid voor nieuwe inkomsten buiten verzekerde zorg om.
  • Effectiever en efficiënter werken voor hogere inkomsten per uur.
  • Focussed shockwave geeft jouw praktijk een unieke positie in de regio.
  • FSWT verhoogt het werkplezier van jou en jouw collega's.

En natuurlijk wil je ook weten hoe je de investering terugverdient en hoe deze voordelen kunt vertalen naar kosten en opbrengsten in jouw praktijk. We maken graag samen met jou een berekening hiervoor, neem gerust contact met ons op.

 Contact voor een persoonlijk advies


Deel dit met een collega: