Wat is flywheel training en hoe werkt het?

Wat is flywheel training en hoe werkt het?


Flywheel training is een (kracht-)trainingsmethode, maar dan anders dan traditionele krachttraining. Bij flywheel training zijn de (losse) gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel.

Het gaat bij flywheel training om het versnellen en afremmen van dit vliegwiel. Een concentrische contractie brengt deze in beweging waardoor een koord zich afwikkelt. Doordat de schijf doordraait rolt het koord zich daarna automatisch weer rond de as. Deze teruggaande beweging rem je met een excentrische contractie af. Vergelijk het met de beweging van een jojo.

De weerstand die je ondervindt is afhankelijk van de energie die je in het vliegwiel stopt. Hoe meer kracht je tijdens de concentrische fase levert, hoe harder je deze excentrisch weer moet afremmen. Kortom, stop jij meer energie in het apparaat, dan wordt de oefening zwaarder. Je werkt dus met een variabele weerstand. Zo traint iedereen op zijn/haar eigen niveau, kan elke herhaling een maximale zijn en train je stukken effectiever.

Bekijk alle flywheel producten


Deel dit met een collega: