Hoe werkt Flywheel training?

Het principe van flywheel training

Wat valt er nog te verbeteren aan krachttraining? Blijkbaar genoeg, want flywheel training blijkt een veel betere weerstand om mee te werken dan steekgewichten of vrije gewichten. 

Video

Flywheel training (ook wel iso-inertial training genoemd) maakt gebruik van de vliegwieltechnologie, die is ontwikkeld aan het prestigieuze Karolinska Instituut in Zweden. Deze technologie wordt onder andere gebruikt door de NASA, omdat het astronauten in staat stelt te trainen in een gewichtloze omgeving.

Lees het NASA artikel

Vliegwieltraining als 'Jojo'

Bij flywheel training zijn de gewichten uit de traditionele krachttrainingsapparatuur vervangen door een op een as gemonteerd draaiend vliegwiel. Om deze as is een koord gewikkeld, waarvan aan het uiteinde door de patiënt wordt getrokken. Het gaat bij flywheel training om het versnellen en afremmen van een draaiende schijf. En dat gebeurt elke beweging op het juiste niveau, aangepast aan fitheid of vermoeidheid. Het vliegwiel werkt als een soort 'jojo'; hoe harder je eraan trekt, hoe meer weerstand je ondervindt.

 Desmotec fysiotherapie

Door het terugdraaiende vliegwiel wordt de patiënt gedwongen om een ‘retour’ beweging af te remmen naar snelheid nul. Er wordt zo een excentrische weerstand of overload gecreëerd die niet te behalen is met traditionele krachttraining.

Uit wetenschappelijk onderzoek is al lange tijd bekend dat excentrische overload training zeer effectief is, het zorgt voor meer spiergroei en grotere positieve effecten op bindweefsel en pezen heeft. 

Traditioneel vs flywheel

Het linker plaatje toont de suboptimale belasting bij traditioneel trainen en de optimale (variabele) belasting bij flywheel training. Bij flywheel training is elke herhaling maximaal effectief, zowel concentrisch als excentrisch. Bij trainen met gewichten zijn alleen de laatste herhalingen op het juiste niveau.

Kortom, waarom suboptimaal trainen als het effectiever kan met flywheel?

Wetenschappelijk onderzoek Flywheel

Bij traditionele training met gewichten is van een serie van 10 herhalingen alleen de laatste optimaal. De eerste negen zijn underloaded. Met flywheel training is élke herhaling optimaal. En dus is de training effectiever. Daarnaast is de training functioneel, kan ADL en sportspecifiek worden getraind en ervaren patiënten het als prettig.

Studies flywheel training

Software

Alle prestaties die jouw patiënt verricht kun je monitoren, vastleggen en evalueren middels de flywheel trainingssoftware. Zo krijg je als therapeut exact inzicht in de functie van de spieren. Snelheid, kracht en vermogen worden geregistreerd. De grafieken brengen de resultaten in beeld, waardoor je jouw patiënt direct feedback geeft en resultaten inzichtelijk maakt.

 Desmotec software 3

Bekijk alle Trainingsapparatuur


Deel dit met een collega: